TATA-warmband

Siemens levert nieuwe aandrijfsystemen voor Warmband Corus IJmuiden
IJmuiden, 14 november 2008
Siemens Nederland sluit een contract met Corus Strip Products IJmuiden voor de levering van nieuwe aandrijftechnologie ten behoeve van de bestaande Warmband 2. De aandrijfsystemen zullen volgens planning in het voorjaar van 2012 worden geïnstalleerd en gekoppeld aan de zeven walsen van de eindwals. De opdracht heeft een totale waarde van meerdere miljoenen euro’s. In 2006 en 2007 heeft Siemens de automatisering van Warmband 2 al in verschillende stappen gemoderniseerd.
 
In de loop van het project zullen de zeven walsen van de eindwals van Corus IJmuiden worden uitgerust met nieuwe Simoreg DC-Master-regelaars. Verder is Siemens verantwoordelijk voor de engineering, kastenbouw, installatie en inbedrijfstelling en zal zij de integratie in de bestaande fabriek verzorgen. De nieuwe aandrijfsystemen zijn bedoeld om de beschikbaarheid enproductiviteit van de warmband op lange termijn te waarborgen. 
 
De korte tijd die beschikbaar is voor de installatie van de individuele systemen is een uitdaging op zich. Alle installatie- en opstartwerkzaamheden vinden de komende jaren plaats tijdens geplande onderhouds-stilstanden in het voorjaar en najaar. Dit voorkomt dat het moderniseringsprogramma voor de aandrijvingen voor onnodige productie-uitval zorgt. EL-CON ontwerpt en levert een noodstroom railsysteem dat gefaseerd wordt aangesloten en weer losgehaald.
 
Siemens is ook gecontracteerd voor de levering van nieuwe controllers voor het zware buigingsproces en de hydraulische aanpassingen voor de transportrollen van de eindwals, en de integratie van deze componenten in de bestaande Siroll-automatiseringsomgeving. De modernisering zal tegelijk met de mechanische aanpassing plaatsvinden.
 
Corus Strip Products IJmuiden maakt deel uit van de Strip Products Division van de Tata Corus Group. De geïntegreerde ijzer- en staalwerken in IJmuiden hebben een capaciteit van 6,9 miljoen ton vloeibaar staal per jaar. Dit staal wordt gebruikt voor de productie van warmgewalste, direct gewalste, gebeitste/geoliede, koudgewalste gegalvaniseerde en organisch beklede platte producten.